netherlands flag

Lama Events is een kalender gevuld met gebeurtenissen in de nabije toekomst. De gebeurtenissen zijn volledig automatisch gedetecteerd in de grote stroom van Nederlandse tweets op Twitter.com

meer over Lama
flag englisch

Lama Events is a calendar application listing events in the near future. The events are detected and selected by a fully automatic procedure in the Dutch Twitter stream.

more about Lama

Over Lama Events

Lama Events is een kalender gevuld met gebeurtenissen in de nabije toekomst. De gebeurtenissen zijn volledig automatisch gedetecteerd in de grote stroom van Nederlandse tweets op Twitter.com (beschikbaar dankzij Twiqs.nl). Tweets die naar dezelfde gebeurtenis wijzen worden door Lama Events gegroepeerd op basis van het vaak voorkomen van bepaalde woorden (namen, frasen) en tijdsuitdrukkingen die karakteristiek zijn voor de gebeurtenis. De datum en het tijdstip van het event wordt automatisch bepaald op basis van directe en indirecte verwijzingen naar tijd in de teksten van gegroepeerde tweets.

Lama Events is anders dan andere kalenderapplicaties omdat het volledig automatisch werkt en omdat de selectie van gebeurtenissen heel breed is. Lama Events detecteert niet alleen grote sportevenementen, concerten of lanceringen van de nieuwe iPhone, maar vangt ook gebeurtenissen op met een veel regionaler karakter en een kleinere schaal.

Lama Events maakt fouten! Soms projecteert het gebeurtenissen uit het verleden in de toekomst, en soms worden tweets bij elkaar gegroepeerd die niet naar dezelfde gebeurtenissen verwijzen. De geschatte datum en het geschatte tijdstip lopen soms uiteen. Lama Events maakt deel uit van lopend onderzoek van de Language and Speech Technology onderzoeksgroep van het Centre for Language Studies van de Radboud Universiteit.

Lama Events is ontwikkeld door Mustafa Erkan Başar (@me_basar)(programmeren, ontwerp) op basis van onderzoek van Florian Kunneman (@fkunneman) en Ali Hürriyetoğlu (@hurrial), in het kader van het ADNEXT (@Adnext_Commit) werkpakket van het COMMIT/

Lama Events werd nieuw leven ingeblazen en bijgewerkt tot ver. 2.0 in 2018 door Ghiath Ghanem (@Ghiathtwit1)(@Linkedin). Samen met Florian Kunneman en Mustafa Erkan Başarthem zijn enkele nieuwe functies toegevoegd en een nieuwe zoekparameters geïmplementeerd om het project te verbeteren..

Werkt Lama Events nu op mobiele telefoons? Nee, maar het gaat er zo spoedig mogelijk op werken!

Infiniti-project (@COMMIT_nl), met bijdragen van Nelleke Oostdijk, Antal van den Bosch (@antalvdb), Maarten van Gompel (@proycon), en Erik Tjong Kim Sang (@tkserik). Het werk van Erkan Başar is mogelijk gemaakt door het Erasmusprogramma.

Twitter timeline of the research group behind this site: @Adnext_Commit